• Regisztráció

Aki csak védekezik, az meghal

 

Aki csak védekezik, az meghal

 

KüzdőSportrék 12: interjú Támcsu Tiborral, a Specpodgotovka katonai felkészítő iskola vezető oktatójával

 

 

A systema még viszonylag új keletű irányzat hazánkban, és csak nemrég kezdett nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válni. Praktikus mozdulatai, brutális edzései és a megingathatatlan fegyelmet tanító kiképzései nem véletlenül alkotják a félelmetes orosz kommandó, a Specnaz vagy a GRU alappilléreit. A technikákat a legextrémebb körülmények közt gyakorolják, hiszen alkalmazásukra sem hétköznapi helyzetekben kerül sor. A látványos mozdulatsorok helyett mindig a hatékonyságon van a hangsúly. A rendszer hazai képviselőjével, Támcsu Tiborral beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba a küzdősportokkal?

Gyerekkoromban először a judóval kerültem kapcsolatba, és elmondhatom, elég sok gyerekkori sérüléstől megvédett, valamint nagyon sok tapasztalatot nyújtott számomra. A judós éveket követően Halász Karcsinál kezdtem el kyóval foglalkozni, amelyet szintén évekig űztem, majd egy éles utcai szituáció ébresztett rá arra, hogy az embernek nyitott szemlélettel kell járnia a világban, és más küzdősportokat is meg kell ismernie. A későbbiekben így krav-magával és az Inosanto-késharccal kezdtem el foglalkozni, amelyek kiváló taktikai hátteret adtak a későbbiekben.



Miért pont ezeket a klasszikusnak mondható stílusokat választottad?

Abban az időben, amikor elkezdtem önvédelemmel foglalkozni, csak a karate és a judo volt mindenhol elérhető. Nagyon sok volt így is a jelentkező, és nagy volt a lemorzsolódás, főleg a kyokushin karatéban.

Célirányosan kerested az utadat?

A mozgásom igényelte a célirányosságot, tehát nem volt tudatos, hogy mesterről mesterre járjak. Úgy gondolom, egy folyamatos átalakuláson megy át az ember, amíg meg nem találja a saját magához illő stílust. Nem lehet minden emberre ugyanazt a sportot ráhúzni, hiszen mindenki más és más anatómiai és mentális jelleggel rendelkezik, ennek megfelelően mindenkinek megvan a saját stílusa.

Egy nagyon kemény keleti rendszerrel foglalkozol, de mindenfajta szemináriumra szívesen eljársz…


Amikor az ember egy kicsit magasabb szintre jut egy-egy rendszer gyakorlása során, már nem igazán veszi figyelembe a különbségeket, hanem inkább az összefonódásokat keresi. Minden rendszer egy tőről fakad, nincsenek különböző rendszerek, csak különböző szemléletmódok. Érdemes továbbá figyelembe venni azt is, hogy egyes országok kultúrája mennyire befolyásolja a saját harci rendszerüket. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha az ember egy másik szemlélettel találkozik, akkor próbálja meg kiegészíteni a sajátját az új taktikai előnyökkel.

Hogyan jött képbe a systema és a specpodgotovka?


Amikor két-három évvel ezelőtt honosítottuk a systemát Magyarországon, akkor egy viszonylag tradicionális formával kezdtünk. A „tradicionális” itt egy kozák formát jelent, amelyben gyakorlatilag nagyon sok hagyományőrző elem található, de ez a mai ember számára néha kevés. Szerencsére manapság azért már ritkán fordul elő, hogy karddal az oldalunkon rohangálunk az utcán… A magam részéről világéletemben egy katonai szemléletet kerestem, és Denis Ryauzov mester személyében ezt megtaláltam. Amikor kimentünk Szerbiába egy normál systema-szemináriumra, nagy örömmel tapasztaltam, hogy abszolút visszatértek azok a katonai alapok, amire mindig is vágytam. A systema egy katonai rendszer, a specpodgotovka ennek egy speciálisabb változata, és a speciális harci képességeket öleli fel. Denis mester olyan technikákat válogatott össze Specnaz-kiképzői tapasztalataiból, amelyek gyorsan tanulhatók és jól működő mozgásformákat tartalmaznak.





Mi a rendszer lényege?

A mostani specpodgotovka-rendszernek röviden az a célja, hogy a harctéren vagy a rendőri közegben dolgozók felkészültségét, harci képességeit növelje. Ehhez minden olyan fegyver hozzátartozik, ami jelenleg megtalálható a világon: lőfegyvertől a késig, boton át az improvizált fegyverekig. A stílusban a gyalogsági közelharcfegyverek alkalmazását és az ellenük való védekezést is elsajátítják a tanulók, így halálos hatékonysággal forgatják a kést, a gyalogsági ásót, a bajonettet és a pisztolyt is.

A keleti mentalitást hogyan tudjátok a hazai viszonyokra átültetni?


Mindenhol mások a jogszabályok, azonban vannak helyzetek, amikor egy rendőr is kerülhet háborús konfliktusba, elég csak körülnézni a világban. Úgy gondolom, mindig meg kell nyitni azokat a határokat, amelyek inkább a katonai célok felé tendálnak. Ha az ember eljut addig a profi szintig, abból még mindig vissza lehet venni. Viszont ha kialakítasz magadban egy gátat – mert félsz az önvédelem jogi következményeitől –, akkor ez a gát fog megölni. Amikor valaki az utcán konfliktusba keveredik, a teljesen ösztönszerű dolgokra fog koncentrálni. Abban a pillanatban, hogy egy konfliktus kialakul, annak az embernek, akit megtámadtak, sokkal nagyobb ragadozóvá kellene válnia, mint a támadónak. Itt jön a képbe aztán a saját értékrend, ami meghatározza, hogy is fog reagálni.

A hazai jogszabályok megkötik az önvédelemre kényszerülő állampolgár kezét?


Maximális mértékben így van. Nagyon sok különböző helyzet alakulhat ki, amikor az embernek döntenie kell. Ha olyan mértékben védekezik, hogy nem áll meg az arányosság – esetleg mert a védekező pánikba esik, fél és erősebben üt oda –, akkor számolnia kell a következményekkel. Ha nem tesz semmit, akkor számolnia kell azzal, hogy megölhetik. Nagyon sok tényező dönt, amit a szituáció fog kialakítani. Azt gondolom, nem az az igazi önvédelmi rendszer, ahol arra tanítják az embert, hogyan ossza ki az első pofont, hanem az, amelyik azt tanítja, hogyan kell elkerülni a problémákat.



Harcművészet vagy küzdősport?

Ha az ember megfelelő komolysággal csinálja, a harcművészetből bármikor lehet küzdősport és a küzdősportolóból is bármikor lehet harcművész. Minden rendszernek megvan a maga szépsége. Példaként megint hoznám a systemát, aminek a mozgásanyaga nagyon hasonlít az orosz táncokra.

Meddig szeretnéd csinálni?

A tanulásnak soha nincs vége, azt is mondhatnám: az utolsó lecke az, amikor az emberre rázárják a koporsót.

Fotó: Dévényi Veronika és Támcsu Tibor archívuma

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Zrinyi Média Denis Ryauzov

 

„Éles helyzetekben nincsenek Rambók”

 Budapesten járt Denis Ryauzov, az orosz különleges egységek kiképzője

 Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg a III. Nemzetközi System of Survival and Special Training elnevezésű különleges kiképzést a közelmúltban Budapesten. A kétnapos tréningen Denis Ryauzov, az orosz különleges egységek kiképzője mutatta be rendszerének alapjai. A tréning kezdetén nagy megtiszteltetés érte a rendszer hazai képviselőit, ugyanis Gennady Nikulov, a National Security Holding Wolf vezetője átadta Támcsu Tibornak a magyarországi képviselet megnyitásáról szóló diplomát, így az Oroszországban és Belgrádban működő szervezet hamarosan hazánkban is elindítja a testőrképzést

Gennady Nikulov elégedettségét fejezte ki a magyar oktatókkal kapcsolatban, mint mondta: egy nemzetközi szemináriumot követően döntöttek úgy, hogy megnyitják magyarországi képviseletüket is.

Támcsu Tibor a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: ez egy magas szintű kiképzőiskola felsőbb katonai-rendőri egységek részére, így nagy öröm számukra, hogy a szervezet őket választotta a feladatra. Terveik közt szerepel, hogy a rendvédelem és a honvédelem különböző szektorainak biztosítsanak képzési lehetőséget, ezenfelül pedig a személyvédelmi feladatokra jelentkezők felkészítését is ellátnák.

A kétnapos kiképzés első napján elsősorban az alapokat tanulták meg a résztvevők, többek között azt, hogyan kell fegyverrel mozogni, késsel vagy puszta kézzel harcolni. A Ryauzov által oktatott stílust természetes, ugyanakkor kegyetlenül hatásos technikák jellemzik, a rendszer nemhiába alkotja a félelmetes orosz kommandó, a Specnaz alappilléreit is.


A szemináriumon számtalanszor elhangzott: ez a rendszer nem egy sport, itt a fő cél a túlélés! Ez a mentalitás legjobban a késharcoktatás alatt mutatkozott meg, ahol az egykori katonatiszt előszeretettel használt valódi pengét a támadások imitálására. Elmondása szerint nemegyszer kellett bemutatnia hasonló mozdulatsort élesben is...  Hozzátette: „éles helyzetekben nincsenek Rambók”!

A 39 éves egykori ejtőernyős ma már a magánszférában dolgozik, néhány egykori társával alapították meg a testőrképző iskolát, ahol az általuk kialakított túlélési és kiképzési rendszert − az úgynevezett ,,specpodgotovká”-t (speciális felkészítési tematika) − oktatják. Denis és társai így nemsokára hazánkban is olyan gyorsreagálású egységeknek tartanak kiképzést, amelyek VIP-személyeket, értékes árukat kísérnek.

Jövőre a szervezet egy egyhetes, magas szintű képzést tart hazánkban, amelyen várhatóan a képviselet összes tagországának a főinstruktorai jelen lesznek majd.



Forrás: www.zrinyikiado.hu

www.honvedelem.hu

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bors Online


Kanállal is képes ölni Ryauzov

2013.09.23. 08:00 | F.A.

Pisztollyal, puszta kézzel vagy akár egy kanállal is képes likvidálni bárkit az orosz különleges bevetési egység, a Specnaz kiképzője. Denis Ryauzov a ­hét­végén Magyarországon járt, hogy bemutassa az általa oktatott módszert, a Systemát.

Ha az ember nem gyakorlóruhában, pisztollyal az oldalán találkozik Denis Ryauzovval, akkor talán el sem hinné, hogy a teljesen átlagos kinézetű úriember a világ egyik legelitebb egységének kiképzője.

A 39 éves egykori ejtőernyős ma már a magánszférában dolgozik, néhány egykori társával megalapították a Security Holding Wolf elnevezésű testőrképző iskolát, ahol az általuk kialakított túlélési és speciális kiképzési rendszert, az úgynevezett Specpodgotovka-t oktatják. Ezt hozták el Magyarországra, hogy az egykori szentendrei laktanyán megmutassák, miként is mozog a bevetésen egy vérbeli kommandós.

 Denis mester minden szavát és mozdulatát próbálták ellesni a magyar tanítványok

– A kétnapos kiképzésen elsősorban az alapokat tanulták meg a résztvevők, hogyan kell fegyverrel mozogni, késsel vagy puszta kézzel harcolni. Ha valaki komolyabban akar vele foglalkozni, annak ott van a második szint, persze erre nem mindenki alkalmas – mondta a Borsnak Denis, aki ott jártunkkor épp azokat a fogásokat mutatta be, hogy miként lehet a lehető legbiztonságosabban visszalőni egy hátulról érkező fegyveres ellenségre. A kiképző nem kertel: éles helyzetben nincsenek Rambók, akik mindent túlélnek, nagyon is benne van a pakliban, hogy az ellenfél lő először. A kockázatot és a sérülés veszélyét viszont lehet csökkenteni.

Ryauzovnak nemegyszer kellett bemutatnia hasonló mozdulatsort élesben, erről azonban nem beszélhetett. Leszerelése után testőrként is dolgozott, azt viszont szintén nem árulhatta el, hogy kiket védett, mosolyogva hozzátette, hogy utoljára egy orosz parlamenti képviselőt.

Az Oroszországban és Belgrádban működő szervezet hamarosan Budapesten indít ­test­őr­kép­zést. Denis és társai olyan gyors reagálású egységeknek tartanak kiképzést, amelyek VIP-személyeket, értékes árukat kísérnek.

www.borsonline.hu

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gyermeknapi Bemutató

Gyermeknapi Bemutató
 

 Családi gyermeknapot rendeztek a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ágazatainál működő HODOSZ-alapszervezetek.

A szerencsére esőmentes rendezvény a gyerekek hangerejéből ítélve zajos sikert aratott.

A programnak otthont adó Kerepesi úti objektum hangárjában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum járművei, haditechnikai eszközei várták az érdeklődőket. Az apróbbak hamar birtokukba vették a BMP műszaki mentő változatát, a klasszikus Csepel platós terepjáró teherautót vagy éppen a BTR-152K páncélozott csapatszállító járművet.

Szu-33 szimulátor, fénypuska- és airsoft-lövészet, sportprogramok, társasjátékok, rolleres KRESZ-pálya és közelharc-bemutató várta azt a mintegy kétszáz gyereket és felnőttet, akik a szürke felhők fenyegetése ellenére a Kerepesi utat választották szombat délelőtt.

A kitartás és a játék jutalma – a gyerekeknek járó ajándékcsomagok mellett – a Magyar Honvédséghez illően gulyás, túrós táska és ízes bukta volt.

Fotó: Füzes Judith

Forrás:www.honvedelem.hu

 


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------