• Regisztráció

MI A THAYWONDO

Mi a thaywondo:    Boksz, profi karate, judo, technikáinak ötvözete.

Inkább támadó jellegű, de felváltva használja a támadást és a védést.

Technikái:

Kéz: Az ökölvívás technikáit használja, ezen kívül fordulásos, ugró fordulásos ütéseket, illetve a karate ütéseket és könyökütést is ismeri alapfokon.

Láb: A karatéban ismert összes rúgást használja (talaj és ugró rúgásokat is) de küzdelem közben nem a látványosság a cél, hanem a hatékonyság.

Egyéb: Alapfokú judo dobások, fojtások, illetve kéztörések, feszítések, lökések, lábfogások, maximum 10mp-ig.

A stílus magasabb övfokozatnál önvédelmet, fegyveres elleni önvédelmet is tanít.

(Ju-jitsu,aikido)

A Thaywondo tanulásához többféle képesség fejlesztése szükséges:

Állóképesség

Erősítéssel végzett erő (nyers erő)

Gyorsaság

Lazaság, rugalmasság

Egyensúly

Ütő, rúgó és tartó erő

Térérzékelés

Küzdelem fejlesztése

Bátorság, akaraterő, koncentrálás

 

 

A THAYWONDO TÖRTÉNETE, JELENLEGI HELYZETE

 

1987-ban Judo-val és Jiu-Jitsu-val kezdtem el foglalkozni.

1979-ben a Budapest-i Honvédban lettem ökölvívó.

3 hónappal később, sok fiatallal egyűt, engem is lázba hozott a Bruce Lee filmek varázsa. Már ekkor elhatároztam, hogy én is olyan szeretnék lenni, mint Ő. De ma már tudom, hogy két egyforma ember nincs, de hasonló gondolkodású, filozófiájú lehet.

1979-ben az ökölvívás mellett Shotokan karatét gyakoroltam egy régi barátommal Virág Ferencel. Aztán jöttek a különböző stílusok: Tae-kwon-do, Pitkunen-do (mai Thay boksz) Jet kune do,sport karate (Kick boksz). Így telt el 8 év. Közben valamiért sehogy nem volt jó nekem egy stílus sem. S, hogy miért? Az egyikben nem lehetett a fejet támadni, a másikban meg kellett állítani az ütést, volt ahol nem volt combrúgás, dobás, volt ahol csak a versenyzés volt a cél.

Azt hiszem, ezek az indokok késztettek arra, hogy összeállítok egy olyan stílust, amiben nincsenek szabályok, nincs időhöz kötve a küzdelem. Mert ha valaki tudja, hogy 5X3 perc a küzdelem ideje, erre készül fel, de ez nem a valóság.

1987-89-ig végre elkészült a számomra megfelelő harcmodor, s ekkora már 10 év küzdősport volt a hátam mögött, rengeteg edzésmunkával, izzadsággal, fájdalommal, kínnal. Vannak jó és rossz periódusok, és ezeket kell legyőzni. 1000 ember közül, jó, ha 1-2 az, aki az utat nem adja fel – és itt nem csak a fekete öv elérésére gondolok-, hanem tovább, a mindhalálig tartó edzésekre, a sport szeretetére. Negatív példa erre, hogy általában sok sportban, ha abbahagyják a versenyzést, teljesen leállnak az edzésekkel, elhíznak.

És itt a lényege a harcművészeteknek, hogy nem a versenyzés a cél, az csak egy eszköz, hogy megismerd és lemérhesd a tudásod másokkal szemben.

 (Mint egy ugródeszka, eltörik, vagy nem.)

Puskár Béla Stílusalapító

Edzések ideje: Hétfő-Szerda 18:30-20:00-ig

Cím: Budapest. 1131. Csanády u. 4/b (Kresz Géza u. 38-al szemben)