• Regisztráció

Mi a "Systema" Spec.podgotovka?

A Systema Specpodgotovka egy speciális önvédelmi rendszer. Alapját az orosz systema adja.

Specpodgotovka jelentése:  speciális túlélési és harci képességek.

A rendszert a mai orosz speciális alakulatoknál is oktatják ahol fontos a magas stressz melletti végrehajthatóság, figyelembe véve a maximális hatékonyságot.  A rendszer elvekre épít kerülve a formagyakorlatokat és az előre kialakított megoldásokat. A technikáit a magas szintű alkalmazkodásra (improvizatív képességre) tervezték.

Systema Specpodgotovka még viszonylag új keletű irányzat hazánkban és csak nemrég kezdett nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válni. A specpodgotovkát-t (system-át),már Sztálin legszűkebb körű testőrsége is alkalmazta, majd a Szovjetunió neves polgári- és katonai titkosszolgálatainál (KGB, GRU) oktatták. Folyamatos fejlődésének és hatékonyságának köszönhetően jelenleg is az orosz Specnaz-alakulatok (Különleges Rendeltetésű Erők) kiképzési módszereinek alapjait adja.
Praktikus mozdulatai, brutális edzései és a megingathatatlan fegyelmet tanító kiképzései nem véletlenül alkotják a félelmetes orosz kommandó, a Specnaz vagy a GRU alappilléreit.


              

A katonai alkalmazás ellenére a sytema hátterét meglepő módon az erős ortodox katolicizmus adja.
A technikákat a legextrémebb körülmények közt gyakorolják, hiszen alkalmazásukra sem hétköznapi helyzetekben kerül sor. A látványos mozdulatsorok helyett mindig a hatékonyságon van a hangsúly.
A stílus - keménysége ellenére - nem törekszik az ellenfél megsemmisítésére, hanem azt minél kevesebb sérüléssel igyekszik semlegesíteni.
Természetesen ehhez rendkívüli lazaság és erő kell. A fizikai és mentális edzés a teljesítőképesség határára viszi el gyakorlóit, így önmagukat is "nagy mélységben" ismerik meg a katonák.
A stílusban a gyalogsági közelharc fegyverek alkalmazását és az ellenük való védekezést is elsajátítják a tanulók, így halálos hatékonysággal forgatják a kést, a gyalogsági ásót, a bajonettet és a pisztolyt is.